IDÉZETEK


Ez történt

WWF Nagy Ugrás 2015 - az élő folyókért!

A WWF felhívást tett közzé, 2015. július 12-én 15 órakor egy nagy, közös csobbanásra, mely eseményen a Gyermekekkel a Természetért Egyesület is részt vett!

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének Európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen, százezrek ugranak egyszerre a folyók, tavak vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. "Magyarország páratlanul gazdag folyóvizekben és vizes élőhelyekben, ami nemcsak hazai, - nemzetközi szinten is figyelmet érdemel. Az idén éppen azért indúlt országos akció, hogy a csobbanás minél hangosabban hirdesse az édesvíz és a vízhez kötődő természeti értékek fontosságát." Magyarországon is ünnepelték már a vizeinket ezzel a különleges eseménnyel. Idén azonban a WWF Magyarország nemcsak feléleszti, de ki is terjeszti a vízbe ugrás ünnepét!

Egyesületünk tagjai három helyszínen (Balaton, Duna, Tisza) is részt vettek a "Nagy Ugrás"-ban!

Képek megtekintéséhez kattints ide: Nagy Ugrás (Balaton, 2015.07.12.) Nagy Ugrás (Balaton, 2015.07.12.) Nagy Ugrás (Tisza, 2015.07.12.) Nagy Ugrás (Tisza, 2015.07.12.) Nagy Ugrás (Duna, 2015.07.12.) Nagy Ugrás (Duna, 2015.07.12.)


Pályázat

Pályázatot nyertünk!

2014. augusztus 1-én indult TERMÉSZETES FORRÁSVIZEINK VÉDELME címmel a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában projektünk.

Célunk, hogy létre hozzunk egy országos civil hálózatot, a természet- táj- és vízvédelemmel foglalkozó civil szervezetek összefogásával. Ez a civil hálózat, a forrásvizek védelmével kapcsolatos konkrét környezetvédelmi tevékenységen túl, felvállalja a területtel kapcsolatos információk, civil szakértői tudások és jó gyakorlatok összegyűjtését, megosztását. Amely lehetővé teszi, hogy a meglévő tudás hasznosulhasson a szakmapolitikai döntések előkészítésében, szükség esetén érdekvédelmi, érdekérvényesítési tevékenységben.
KEDVES TERMÉSZETET, TÁJAT, VIZET SZERETŐ ÉS VÉDŐ CIVIL TÁRSUNK!
Várunk sorainkba olyan elv- és tettestársakat, akikkel osztozunk nézeteinkben, természet szeretetünkben, és akik hozzánk hasonlóan látnak lehetőséget az összefogásban.Létrehoztuk a Források Napját

Egyesületünk Szurdokpüspökiben a helyi önkormányzat és az Egererdő Zrt. együttműködésével, hagyományteremtő céllal szervezett egy rendezvényt.

E rendezvény keretei között, egyedülálló kezdeményezésként létrehoztuk a Források Napját, majd a Források Világnapját. Ezzel is hozzájárulva a források és patakok fennmaradásához és fenntartható állapotához.

Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét egyik legnagyobb kincsünkre, a forrásainkra, valamint a vizeink védelmére.


A Források Napjáról bövebben itt olvashat >>Szakosztályokkal bővültünk

Egyesületünk a következő, már korábban működő szakosztályok csatlakozásával bővült. Minden szakosztályvezető képzett tanár, illetve gyakorlott oktató.

Hagyomány és kézműves szakosztály
vezetője: Balázs Lajos
agyagozás: alakformáló, sípkészítés, korongozás...
bőrözés: karkötő készítés, késtok varrás, szütyők és telefontokok készítése...
faragás: fakanál faragás, kulcstartó készítés, díszfaragás ...
vesszőfonás: szappantartó, ceruza tartó, álomcsapda készítés...
fonás: körmön fonás, Japán fonás...

Szabadidő, sport
vezetője: Büte Zsolt
Itthon és külföldön való bicikli túrák, gyalogtúrák, tájegységek felfedezése, sítáborok,
vízi túrák....

Ifjúsági szakosztály
vezetője: Bódis Áron
Játékklub vezetése, túrák, teadélutánok, saját érdeklődésű programok szervezése.
(pl.: mozi, biliárd....)
A táborokban való segítség nyújtás!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a szakosztályaink által kínált programjainkon, és kívánunk kellemes időtöltést.Felújítottuk a Delelő kutat

2012. szeptember végére sikerült végezni a munkálatokkal, és elkészült Szurdokpüspöki határában lévő "forrásunk"!

A nyár végén és szeptemberben sokat dolgoztunk rajta, így őszre a hideg beállta előtt elkészült a pihenőhely, amit terveztünk a forrás mellé. Valamint végeztünk a forrás kitakarításával, a támfal felújításával. A támfal felújítására és kibővítésére azért volt szükség, hogy a vad ne a forrásmedencét tegye tönkre.
Kiraktuk a forráslefolyó odalát kövekkel. Így ez a kb. 10m hosszú meder ami a Delelő kutat köti össze a Dióspatakkal, itató vályúként szolgál a vadon élő állatok számára.
Készítettünk kifolyót a forrásmedencéből egy rozsdamentes cső segítségével. Így ezen keresztül az arra járó turisták számára friss iható vízzel szolgál a forrás. (A forrástól pár méterre turista útvonal van.) Az elkészített pihenőhelyen fáradalmaikat pihenhetik ki.

Fontos megjegyezni, hogy a felújítást az erdészek hozzáértő vezetésével hajtottuk végre. Igyekeztünk a munkálatokat úgy elvégezni, hogy a növény és állatvilágot minél kevesebb kár érje.

Az Egyesület vezetősége köszönetét fejezi ki minden támogató, és a felújításban résztvevő számára.

A forrás felújításhoz a pénzügyi hátteret a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosította.
Együttműködési megállapodást kötöttünk

2012. március 25-én. (vasárnap) a Víz világnapja alkalmából egy rendhagyó túrán vettünk részt a Mátrában. Ez a túra nem csak a kirándulásról szólt, hanem volt egy nagyon fontos momentuma is. A Gyermekekkel a Természetért Egyesület és Szurdokpüspöki Önkormányzata közös együttműködési megállapodást kötött, a település határában lévő patakok és források tisztán tartása és megóvása érdekében. Az együttműködés keretén belül egyesületünk először a Delelő kút néven ismert forrást fogadta ünnepélyes keretek közt örökbe.


Bővebben a Blogban >>

Az eseményekről Tarnóczi László a Magyar Rádió miskolci stúdiójának munkatársa készített riportot.

A rádió riportok meghallgathatóak itt:
MR6 Magyar Rádió miskolci stúdió: Észak-magyarországi krónika (2012-03-26, 05:17)
Kossuth Rádió: Hajnal - Táj (2012-03-26, 06:33)

Aki elkötelezettséget érez a természetvédelem iránt, céljainkkal egyetért, és szeretne aktívan részt venni munkánkban, vagy akár pártoló tagként, támogatóként segítené Egyesületünket, keressen minket!